Upplevelser i Scouterna

Varför går man med i Scouterna? Det finns naturligtvis många anledningar. Kanske går man med för att alla ens kompisar är med, eller för att man vill lära känna nya kompisar. Eller så går man med för att man inom Scouterna kan få upplevelser som man inte kan få någon annanstans.

Vad handlar medlemskap i Scouterna om? Svaret man får beror naturligtvis på vem man frågar. Vissa skulle säga att de genom Scouterna har lärt känna nya människor, och fått nya vänner. Andra skulle säga att de lär sig saker som de har nytta av genom sitt medlemskap, och för andra kanske det allra viktigaste är att de har haft en eller flera regelbundna aktiviteter i veckan. Alla dessa svar är bra. Ytterligare ett svar är att scouting bjuder på unika upplevelser.

Blå hajken

Blå hajken är öppen för scouter från 18 år och uppåt, och är i själva verket två hajker: Jägarna och Forsfararna. Jägarna är en vandring genom Jämtlandsfjällen, utanför de rösade lederna. Att röra sig utanför lederna innebär att hajken också blir en utbildning i de möjligheter som fjällmiljön erbjuder, men också i de risker som finns. Hajken varar i tio dygn, och är också en utbildning i ledarskap.

Forsfararna är en vadringshajk genom de värmländska skogarna, i stiglöst land och över myror. För många är höjdpunkten på hajken när man bygger en timmerflotte i patrullen och på denna färdas nedströms på Klarälven.

Världsjamboree

Scoutrörelsen föddes när Robert Baden-Powell arrangerade ett läger på Brownsea Island i södra England. När rörelsen hade blivit internationell blev det naturligt att också arrangera internationella läger. Den första världsjamboreen arrangerades 1920 i London, och lockade 8000 deltagande scouter från 20 länder.

Det arrangeras många scoutläger med internationell prägel, på många olika platser i världen, varje år. Men en världsjamboree är speciell. Det är oftast inte ett land som arrangerar en världsjamboree, utan flera länders scoutförbund för det tillsammans. Sverige har stått värd för en världsjamboree, den tjugoandra, som hölls på Rinkabyfältet sommaren 2011. Sverige har även varit arrangör tillsammans med andra nordiska länder två gånger: 1924 i Danmark och 1974 i Norge.

Nästa världsjamboree, den tjugofjärde i ordningen, kommer att äga rum på Summit Bechtel Family National Scout Reserve i West Virginia, USA.

JOTA och JOTI

I samband med scoutrörelsens 50-årsjubileum föreslog en radioamatör att scouter i olika delar av världen skulle kunna komma i kontakt med varandra med hjälp av amatörradio. Sådan radio är idag ganska ovanlig, men JOTA, som är en förkortning för Jamboree on the Air, fortsätter idag med hjälp av IP-telefoni.

JOTA har också en mer digital syster: JOTI, där I:et står för internet. Via chatrum på bl.a. IRC kommer scouter från olika delar av världen i kontakt med varandra. JOTI var ursprungligen ett informellt arrangemang, men fick officiell status redan 1996, eftersom användandet av internet var mycket stort bland scouter.

Explorer Belt

Explorer Belt är den internationella motsvarigheten till Blå hajken, men denna vandring är enbart öppen för scouter mellan 15 och 19 år. Två scouter ska planera och genomföra en vandring genom ett främmande land. 2016 gick vandringen genom Grekland, Portugal eller Kroatien.