Svårt att behålla ledare

Det är, tyvärr, inte helt ovanligt att scoutkårer lägger ned. Och det är sällan brist på barn som är problemet.

En av de senaste scoutkårer som tvingats lägga ned sin verksamhet är Krylbo scoutkår. Den avvecklades 2016, och hade då funnits i 103 år. Man skulle kunna tro att Pokemon Go och andra liknande distraktioner gjorde det svårt att hitta barn som var intresserades av friluftsliv, men så var det inte alls. Barn som vill bli scouter är inte svåra att hitta, säger medlemmen Tomas Svedberg till Dala-Demokraten. Det som däremot är svårt är att hitta ledare som kan hålla i verksamheten.

Scoutingen kom tidigt till Krylbo, tack vare järnvägsarbetare kom till orten. Sin storhetstid hade föreningen på 60-talet, då föreningen hade runt 100 medlemmar. In på 80-talet hade man ungefär 80 medlemmar, men sedan sjönk medlemsantalet, och trots att man fick ihop en stor barngrupp för bara några år sedan blev man tvungna att lägga ned 2016.

Att rekrytera

Unga vuxna scouterDet problem som Krylbo scoutkår råkat ut för är något som många kårer känner igen. Ålems scoutkår i Mönsterås kommun är en av de kårer som har haft liknande problem, men lyckats vända utvecklingen. Om detta kan man läsa i Barometern. I Åstorp i Skåne arrangerade kåren en friluftsdag för att få fler barn och ungdomar att prova scouting. En beskrivning av aktiviteten finns här. Kanske skulle man göra något liknande på andra håll, men inriktat på att rekrytera ledare. Scoutkårer som är aktiva på orter där det finns högskolor eller andra utbildningar, som folkhögskolor, kan satsa på att rekrytera studenter. Förhoppningsvis stannar de kvar på orten efter utbildningen, och ett skäl till detta kan vara just scoutkåren.

Slutligen bör man inte glömma bort scouternas föräldrar. De kanske inte vill vara ledare på den avdelning där deras egna barn går, men kåren kan fråga om de vill vara ledare på en annan avdelning.