Jamboree-planer för 2017

Scouterna blir allt populärare bland unga och många kommuner satsar helhjärtat på att bättra friluftslivet, vilket är mycket tack vare scoutrörelsernas initiativ – och nästa år planeras en stor Jamboree-sammankomst som väntar hela 23 000 deltagare från hela landet, och planerna är i full planeringsfas redan nu.

Friluftslivet lockar till scouterna och scout-skyltscouterna lockar till friluftsliv, så enkelt är det och i vår ska man samla alla landets olika scoutrörelser till en riktig friluftsfest, eller som man säger på scoutspråk: man ska hålla en Jamboree. Bakom planerna för denna hittas 20 årige scouten Adam Lundberg som är projektledare hos Scouterna i Kristianstads kommun och enligt honom kommer det bli en riktigt rolig tillställning. Till Kristianstadsbladet säger han bland annat att man väntar hela 23 000 deltagare och att Jamboreen kommer att hållas på Rinkabyfältet för att få plats med hela kalaset. Men vad är egentligen en Jamboree? Enligt Adam är en Jamboree en större variant av ett scoutläger och denna typ av tillställningar hålls både nationellt och även internationellt i form av World Scout Jamboree som hålls vart fjärde år. År 2011 hölls just en sådan Jamboree på Rinkabyfältet och nu senaste den hölls var det på plats i Japan, och enligt Adam var det Jamboreen som hölls i Sverige som blev den största någonsin med hela 40 000 deltagare – så att hålla 23 000 svenska scouter på samma fält är enligt honom helt klart görbart.

Enormt arbete bakom

För att lyckas med en sådan här stor tillställning krävs det som förståeligt en hel del arbete. Enligt Adam bygger man i princip upp en mindre svensk stad med skillnaden att scoutstaden är mer hållbar. Och timmarna man spenderar på att bygga denna är helt och hållet ideella och man har räknat med att det spenderats cirka 300 000 arbetstimmar hittills och fler kommer det att bli – det dubbla faktiskt.

Såhär såg det ut på Rinkabyfältet 2011: